• alt text

Учител: Валерия ТрифоноваЙога за всички

Йога има пет опорни точки:
Упражнения (асани) - тялото ни е предназначено да се движи и да се упражнява. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт. Подходящите упражнения трябва да са приятни, за този, който ги изпълнява и в същото време полезни за тялото, ума и духа.
Дишане (пранаяма) - йога ни учи как да използваме максимално дробовете си и да контролираме дишането. Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично. Това подобрява жизнеността и прочиства ума.
Релаксация - чрез пълно отпускане на мускулите се подмладява нервната система и се постига вътрешен мир.
Диета - храната, която ядем повлиява ума ни. Йога препоръчва вегетарианска храна.
Позитивно мислене и медитация - това е най-важната част. Ние сме това, което мислим. Трябва да се стараем да мислим позитивно и творчески, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум. Позитивен поглед към живота може да бъде развит чрез изучаване и практикуване на техниките от философията Веданта.

За мен

Казвам се Валерия Трифонова. Живея в София. Родена съм в Добрич и съм завършила Икономически университет, Варна и следдипломна квалификация в НСА, със специалност "инструктор по йога". Имам двама чудесни сина, които са гордостта и радостта ми. Интересувам се от всичко, свързано с йога, обожавам да чета стойностна литература, да бъда сред природата и се радвам на всичко красиво.

За първи път се срещнах с йога в 10-ти клас. Учител ми е склуптора Христо Илиев, който е най-щастливия и мъдър човек, който съм срещала. Думите му и пътя, който ми показа са много ценни за мен. За мен йога е път за цял живот, път към себе си, който избираш да вървиш със сърцето си и по който те чакат много истини, изненади и удовлетвореност. За мен йога е начин да разбирам себе си и живота по-добре, да намирам увереност, когато ми е трудно и да усещам смисъла. Йога е невероятно преживяване, което бих искала да пожелая на всеки.

Реших да водя курсове по йога, защото искам да покажа на търсещите хора, които са готови за това, един друг начин да се чувстват добре и да избягат от стреса и проблемите, които са навсякъде около нас, просто като успокоят ума си. Усещането за удовлетвореност, пълнота и щастие е вътре в самите нас. Съвременният човек чака да му се случи нещо приятно, за да се почувства щастлив и очаква тези положителни емоции да се породят от външни обстоятелства в заобикалящия ни свят. Искам да покажа на хората как да потърсят и намерят хармонията и щастието не навън, а в самите себе си.